Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Budapest legfontosabb látnivalói

 

Országház: Budapest egyik legismertebb középülete. Az Országház eklektikus, a Duna-part mentén hosszan elnyúló épületét Steindl Imre tervezte. Nemcsak látványa, méretei is lenyűgözőek: 268 méter hosszú és 118 méter széles.Az Országházban van kiállítva a Szent Korona és a többi koronázási jelvény.

 

hajozas-2012.07.16-005.jpg

 

Citadella: A Gellért-hegy tetején fekvő erőd, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg uralkodóház. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította. Ma több funkciót is betölt a monumentális Citadella erődje. Tetején több rádióadó sugározza adását, míg vastag falai között étterem és szálloda üzemel. A hadtörténelem iránt érdeklődők megnézhetik a kazamatáiban berendezett, 1944-es ostromra emlékeztető háborús panoptikumot. A békésebb korszakra emlékeztet a „Budapest anno” fotókiállítás, amely felidézi a rohamosan fejlődő nagyváros képeit a 19. század végéig.

 

citadella.jpg

 

Hősök tere: Budapest legtágasabb, legnagyobb hatású tere, az előtte fekvő Andrássy úttal együtt a Világörökség része. A hatalmas tér három fő eleme az 1896-ben épült Műcsarnok, Magyarországon az utolsó, eklektikus stílusban épült, 1906 decemberében átadott Szépművészeti Múzeum és a kettőt vizuálisan összekötő Millenniumi emlékmű. A tér közepén Gábriel arkangyal szobra, a bal és a jobb oszlopcsarnokban a magyar történelem 7–7 neves személyiségének bronzszobra áll, míg a nyitott szoborfülkék kőlábazatán elhelyezett domborművek az adott személyiség korára vagy tevékenységére jellemző történelmi jelenetet ábrázolják.

 

hosok-tere.jpg

 

Szent István Bazilika: Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, Budapest egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége. A Szent István-kultusz fő helyszíne: a bazilika névadója a magyar államalapító király, I. (Szent) István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Budapest második, Magyarország harmadik legmagasabb épülete a maga 96 méterével.

 

szt.-bazilika.jpg

 

Halászbástya: Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban, Budapest I. kerületében található. A neoromán kilátóteraszokról látható páratlan budapesti panoráma miatt a legjelentősebb idegenforgalmi látványosságok közé tartozik. Az egykori, Halászok bástyája elnevezést a budai városfalnak a halászok céhe őrizetére bízott szakaszáról kapta. A halászok árujukat már a középkorban is a Mátyás-templom melletti térségben lévő halpiacra vitték, de a halászok céhe nemcsak a halak árusításával törődött, szükség esetén tagjai vitézül védték a bástyát az ellenséges betörés elől. A bástya udvar közepén található Szent István szobra, valamint a bástya lábainál a Hunyadi János és Szent György szobor másolatai találhatóak.

 

penzugyor-se---iii.-kerulet-102.jpg

 

Egyéb látnivalók
 
 

BUDA


- Normafa (elérhetőség busszal: 21/21A)
Ez egy nagyon jó hely, ahol kellemes sétákat lehet tenni. Egy másik dolog, amit érdemes kipróbálni az a SEGWAY- túra, szintén a Normafá-nál.
- Gyermekvasút (www.gyermekvasut.hu /1021 Budapest, Hűvösvölgy/ elérhetőség: villamos 61). A Széchenyi hegyet és Hűvösvölgyet köti össze a Gyermekvasút. Az állomás személyzete és a vonaton 
a kalauzok mindannyian gyerekek .

- A Római Fürdő (www.romaistrand.hu /1031 Budapest, Rozgonyi Piroska út 2. /elérhetőség: busz 34, 106/ H5 hév).
  

images.jpg


- A Csodák palotája (www.csopa.hu /1222 Budapest, Nagytétényi út 37-43. /elérhetőség: busz 33, 133, 114, 138, 150, 213, 214, 233)

 

PEST


- Aquaword (www.aqua-world.hu /1044 Budapest, Íves út 16., elérhetőség: busz 230)

 

imgres.jpg


- Széchenyi Fürdő (www.szechenyifurdo.hu /1146 Budapest Állatkerti krt. 11./ elérhetőség: villamos 1/ trolibusz 72/ metró 1)
- Margitsziget (elérhetőség: busz 26/ villamos 1/4/6)
- Fővárosi Állat- és Növénykert (www.zoobudapest.com /1146 Budapest, Állatkerti krt. 6-12. /elérhetőség: busz 105/ trolibusz 75, 79/ metró 1)

Berto Fabi